Vzroki in nastanek

Vzroki za nastanek nepravilnosti zob in čeljusti so različni. Najpogostejša je razvojna značilnost človeškega zobovja, ki kaže na hitrejše zmanjševanje čeljusti kot števila zob.

Posledica tega so tesna stanja ali pa celo neizrasli zobje, ujeti v kosti, nekje na njihovi poti v ustno votlino. Vzroke lahko iščemo tudi v načinu prehranjevanja sodobnega človeka, ki zaradi nenehnega pomanjkanja časa obrokom in vrsti hrane nameni premalo časa. Obroke zaužije prehitro in premalo pozornosti posveča osnovni funkciji zobovja, to je žvečenju in grizenju. Zalogaji hrane so večinoma mehkejši in z veliko energetsko vrednostjo (maščobe, sladkorji), namesto da bi bili čvrstejši in bogati z balastnimi snovmi.

Škodljive za dlesni in zobe so tudi razvade, kot so: sesanje prsta, grizenje nohtov, nenehno odprta usta in dihanje skozi usta med mirovanjem.

Ne nazadnje ne smemo pozabiti zobne gnilobe, katere posledica je prezgodnja izguba zob in potem tudi potovanje preostalih, in sicer v neželeni smeri. Nepravilno postavljene zobe je telo težko temeljito očistiti, zato na njih nastaja zobna obloga, ki je odlično gojišče za bakterije. Le-te s škodljivim delovanjem povzročajo vnetje dlesni, zobno gnilobo in neprijeten zadah.